Boeken van/over CDA-ers...
Sybrand van Haersma -Buma
Sybrand Buma – samen kunnen we meer
www.bol.com/nl/p/samen-kunnen-we-meer - pleidooi voor christendemocratische politiek
Sybrand van Haersma Buma (Workum, 30 juli 1965) is een Nederlands politicus van het CDA. Momenteel is hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hij was lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012.[1] Op 18 mei 2012 werd Buma gekozen tot partijleider, waarna hij op 30 juni formeel werd benoemd. Eerder deelde hij het partijleiderschap met vicepremier en minister Maxime Verhagen en partijvoorzitter Ruth Peetoom.
Sybrand Buma – tegen het cynisme
tegen-het-cynisme
In onze samenleving heerst een onbestemde spanning. Veel Nederlanders zijn onzeker over de toekomst en over de wereld om hen heen. Tegenover deze steeds dieper wordende zorgen staat een politiek die steeds oppervlakkiger wordt. Nog rauwere boodschappen, nog meer polarisatie, nog meer loze beloften. Alsof de politiek en het land in twee totaal gescheiden werelden leven. Het leidt tot steeds meer cynisme. In de politiek, en in de samenleving.
In dit boek gaat Sybrand Buma op zoek naar de oorzaken van deze ontwikkeling. Hij diept antwoorden op die ons van het cynisme af kunnen helpen. Aan de hand van zijn persoonlijke verhaal dat ons voert langs zijn eigen familiegeschiedenis, laat hij zien hoe zijn eigen politieke overtuigingen zich hebben ontwikkeld.
Tegenover de politiek van beeldvorming en korte termijn plaatst Buma onze waardetraditie. Wat houden die waarden in? Hoe hebben ze zich ontwikkeld? En hoe kunnen ze ons helpen in de strijd tegen het cynisme? Zo vinden we de vaste grond onder de voeten terug die nodig is om weer met vertrouwen naar de toekomst te kunnen kijken.
Jan-Peter Balkenende:
Topambtenaar: ‘Balkenende was vaak niet voorbereid’ - Volkskrant - 14-6-2018
Jan-Peter Balkenende was geneigd eerder naar zijn politiek assistent en spindoctor van CDA-huize te luisteren dan naar zijn topambtenaren. ‘Balkenende is in mijn ogen altijd meer een CDA- dan een nationaal minister-president geweest.’
Dat zegt topambtenaar Wim Kuijken (65) in Dienen en beïnvloeden, verhalen over ambtelijk vakmanschap, een op gesprekken met hoogleraar bestuurskunde Paul ’t Hart gebaseerd boek dat deze week werd gepresenteerd. Kuijken doelt op Jack de Vries, de latere staatssecretaris die als vertrouweling meeverhuisde naar Algemene Zaken (AZ), het ministerie van de minister-president.
Eerder leidde Jan Peter Balkenende het CDA naar drie verkiezingsoverwinningen. Maar de Kamerverkiezingen van 2010 werden voor hem en de partij een ongekend drama: van 41 naar 21 zetels. Nog diezelfde avond kondigde Balkenende zijn vertrek aan. Hoe kwam het dat de partij die te boek stond als een gesmeerde machtsmachine deze keer rechtstreeks op een nederlaag afstevende?
Balkenende: u-draait-en-u-bent-niet-eerlijk
‘U draait en u bent niet eerlijk’. Met deze woorden zocht premier Balkenende tijdens de verkiezingscampagne van 2006 de confrontatie met PvdA-leider Wouter Bos. Deze woorden vormden het startsein voor vele pogingen van het CDA om de PvdA-leider neer te zetten als draaikont. Waren deze woorden een toevallige ingeving van Balkenende, of waren ze ingefluisterd door zijn spindoctors?
2003: Jaap de Hoop Scheffer :
As Secretary General, De Hoop Scheffer urged NATO members to contribute more to NATO operations such as the International Security Assistance Force in Afghanistan.[4] He "informed a NATO conference that 'NATO troops have to guard pipelines that transport oil and gas that is directed for the West,' and more generally to protect sea routes used by tankers and other 'crucial infrastructure' of the energy system
1989: Eelco Brinkman:
https://www.nrc.nl/nieuws/1994/08/17/brinkman-heeft-zijn-val-aan-lubbers-te-wijten
Ruud Lubbers:
ruud_lubbers_ter_herinnering_1939_2018
Ter Herinnering Ruud Lubbers (1939-2018) Ruud Lubbers is niet alleen de langstzittende premier van Nederland, maar misschien ook wel de kleurrijkste. Hij kende triomf, adoratie en succes. Maar ook verraad, deceptie en verlatenheid. Er waren affaires met bedrijven en, blijkbaar, vrouwen, maar ook broedertwisten, althans als Helmut Kohl en Elco Brinkman broeders kunnen worden genoemd. In deze ruim geïllustreerde uitgave belicht Elsevier Weekblad het leven van de minister-president die Nederland met een ongekend hard, maar noodzakelijk beleid de economische crisis van de jaren tachtig uitstuurde.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/demasque-van-een-oud-premier-gerectificeerd~ba29ff00/
persoonlijke-herinneringen-ruud-lubbers-
Hij was ondernemer, minister van Economische Zaken, Tweede Kamerlid, minister-president van drie kabinetten, Hoge Commissaris voor de vluchtelingen en minister van staat. Van 1982 tot 1994 leidde hij ons land op robuuste en oplossingsgerichte wijze door de crisisjaren. Maar wie is Ruud Lubbers eigenlijk? In Persoonlijke herinneringen maakt de voormalig premier van Nederland aan het eind van zijn leven de stand op. Voordat hij tot een slotsom komt, neemt Ruud Lubbers de lezer in vogelvlucht mee door zijn leven. Dat doet hij op een reflectieve, poëtische, oprechte en dikwijls humoristische wijze.
Dries van Agt:
Dries van Agt - de-eenzame-fietser
Haatten Joop den Uyl en Dries van Agt elkaar? Waarom moesten Glastra van Loon en Kruisinga het veld ruimen? Liep van Agt er de kantjes van af tijdens zijn politieke carrière? Had Andriessen eigenlijk de eerste partijleider van het CDA moeten worden? En had De Koning Van Agt moeten opvolgen als premier en niet Lubbers?
Dries van Agt - https://www.bol.com/nl/p/van-agt-biografie
Van Agt. Biografie Tour de Force Je was voor hem of je was tegen hem, maar onverschillig liet hij je nooit. Dries van Agt, een exotisch verschijnsel in de Nederlandse politiek, krijgt eindelijk de biografie die hij verdient. Dries van Agt werd in 1976 de eerste lijsttrekker van het CDA, boorde ome Joop den Uyl (PvdA) een tweede kabinet door de neus en was daarna zelf vijf jaar lang premier.